Tekstschrijver thuiswerktips

5 originele thuiswerktips (om de coronacrisis door te komen)


Nu Nederland in de greep is van het coronavirus, werken veel mensen thuis. Maar hoe doe je dat, thuis productief bezig zijn? Als freelance tekstschrijver mag ik mezelf gerust ervaringsdeskundige noemen als het gaat om thuiswerken. In dit blog lees je daarom 5 originele thuiswerktips.

Standaard thuiswerktips

Voor ik begin met tips die voor mij werken, eerst de standaard thuiswerktips. Van ‘kleed jezelf aan’ tot ‘werk in een normaal ritme’: het lijkt simpel, maar als je nauwelijks de deur uit hoeft is het niet vanzelfsprekend. Zeker als je voor een langere periode thuis werkt, is er meer nodig om productief te zijn dan alleen een spijkerbroek. Deze tips werken voor mij:

Tip 1: touwtjespringen

Eén van de grootste voordelen van thuiswerken is het gebrek aan reistijd. Vanuit je bed rol je rechtstreeks naar je bureau of keukentafel. Maar of dit zo productief is? Voor mij niet. Ik merkte namelijk dat ik me na zo’n begin van de dag ronduit lamlendig voelde in de middag.

Omdat ik ’s ochtends wel graag wilde bewegen, maar geen zin had in een wandeling van een uur, besloot ik om een springtouw te kopen. Jawel, net als in die goeie ouwe kindertijd. Al was de conditie nu iets minder dan toen… Maar: na een paar dagen oefenen kreeg ik de slag te pakken. Nu begin ik elke ochtend met 5 minuten touwtjespringen, en kan ik daarna fris aan het werk.

Tip 2: leer jezelf iets nieuws

Waar je op kantoor bijna continu afleiding om je heen hebt, reikt die thuis niet verder dan kijken naar je slapende kat. Om je brein te prikkelen, is het leuk om iets nieuws te leren. Zo besloot ik om mezelf te leren jongleren. Een flinke uitdaging voor iemand met de motoriek van een 3-jarige 😉

Het grote voordeel van jezelf iets nieuws leren, is dat je hersenen zich kunnen focussen op wat anders dan werk. Daardoor merk ik dat ik uiteindelijk veel beter geconcentreerd ben gedurende de dag. En of je nu kiest voor jongleren of yoga, even afleiding doet je goed!

Tip 3: maak het jezelf comfortabel

Als thuiswerken nieuw voor je is, zit je waarschijnlijk – net als ik – op de laptop aan de keukentafel. Prima idee, maar grote kans dat je rug en nek daar minder blij mee zijn. Zorg daarom voor een comfortabele werkplek.

Zo kocht ik (oké, nadat ik 3 bezoeken had gebracht aan de fysio wegens nekklachten) een standaard om mijn laptop op te zetten, een los toetsenbord en een losse muis. Je kunt dit natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Ik ging voor deze laptopstandaard en deze combinatie van een draadloos toetsenbord en muis. Als tijdelijke oplossing werkt een pak printpapier of een stapel boeken natuurlijk ook prima.

Tip 4: ruim je werkspullen op

Hoe verleidelijk het ook is om je werkspullen te laten staan na een dag werken – je hebt ze immers morgen toch weer nodig – mijn advies is om alles ’s avonds op te ruimen. Zo krijg je echt het gevoel dat je werkdag eropzit. Laat je alles staan, dan is de verleiding groot om ’toch nog even iets af te maken’. Waarna je vervolgens tot 22.00 uur aan het werk bent.

Ruim daarom je spullen op als je werkdag ten einde is en haal ze pas weer tevoorschijn als de nieuwe werkdag begint. Dat komt het dichtst in de buurt bij het gevoel om de deur van kantoor na een lange dag achter je dicht te trekken.

Tip 5: gun jezelf een pauze (of 3)

Zonder collega’s om je heen lijkt het makkelijk om je boterham gewoon achter je laptop op te eten. Net zo efficiënt en hé, je hebt toch geen mensen om je heen om mee te praten. Maar geloof mij: ook als je alleen werkt is het belangrijk om pauze te houden.

Hoe je die pauze invult mag je natuurlijk zelf bepalen. Op een mooie dag maak ik het liefst een wandeling. Regent het? Zet dan gerust de tv aan om een half uur te Netflixen (voor fervent bingewatchers het advies om een alarm in te stellen) of maak iets speciaals van je lunch door een ei te bakken of een tosti te maken. Want ook die pauze heb je verdiend!

Wat zijn jouw ultieme thuiswerktips? Laat het me weten!

Voordat je verdergaat…

Zelf aan de slag met je online zichtbaarheid? Download dan het gratis e-book!

E book voor zzp ers

Ook interessant

Gratis tips over schrijven en content ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief